Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

214. SPELEOBULVÁR (červen/2014)

17.06.2014 22:30

Všechny, ale úplně všechny média zaplňují zprávy o nehodě německého jeskyňáře v jeskyni Riesending. Kolega se složitě zachraňuje z kilometrové hloubky. Pro představu náročnosti si otevřete poslední číslo Sborníku speleofóra, Štajgr (Jirka Vokáč) tam útrapy průzkumu velmi věrně popsal. Nemám čas situaci sledovat, nejvíce se informacím o záchraně věnuje Martin Sluka na svém Facebooku. Ve speleowebech mě zaujaly aktuality ve Speleo.cz a jejich důležitost pro současnou speleologii a snad dočasná absence Speleostřípků. Je to škoda. Další mé sloupky jsou dnes spíše standardně obsazené. Poslední bych chtěl napsat k odchodu Pavla Konečného na druhou stranu podzemní řeky. V Moravském krasu je velmi málo lidí, kteří ho doopravdy poznali. Je snadné někoho hodit do blbého pytle na základě pár negativních zkušeností a navždy. Nikdo se nikdy příliš nezajímal proč takový byl. K jejich škodě. Aneb jak pravil můj bývalý kamarád z Pustého žlebu: O mrtvých jen pravdu...214. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Pracovní akce 7.6.2014 závrt č. 1 Harbechy, zápis a foto. Jeskyně Matalova Vymodlená a zápis z pracovní akce, montáž žebříků a další. Průzkum propástky v Jižní odbočce, závrt ZUB, plošina Skalka, článek a foto. Křtinské údolí - Jáchymka, štola a Barovka, fotogalerie. Nová provozní budova Punkevních jeskyní, článek na webu SJ ČR.

Jeskyně v Česku: Český kras, Chlum 14 06 2014, bádání v sondě lomu, galerie. NPP Jeskyně Na Špičáku, kras, jeskyně a dokumentace rekonstrukce historických nápisů, článek na webu ČOP, rozsáhlý příspěvek. Lom na Janičově vrchu se stal přírodní památkou, kras jižní Moravy.

Slovensko: Pozvánka na Jaskyniarske leto 2014, termíny výprav do podzemí, fotopozvánka i na JK Demänovská Dolina.  Deň plný záb avy, podobná pozv ánka, jeskyně Sedmička. 55. jaskyniarsky týždeň SSS - ubytovanie, další z propozic k připravované akci. MDD s jaskyniarskou skupinou SPELEO-Rožňava, zpráva z akce a foto. Zelená Modrá 2014, pozvánka na akci v pdf. Gulášfest 2014 Spišský salaš, fotografie.

Jeskyně ve světě: Bortig Pit Cave, ledová propast v Apušenských horách, Rumunsko. Celebra Peštera Emile Rakovica, článek a video, taky z Rumunska. Přírodní úkaz jeskyně Devetashka, Bulharsko, článek a foto. Slovinsko - Magdalena jama a Abisso di Trebiciano, zápis z akce, oprava seismického kyvadla a další zajímavosti, fotky z akce. Škocjan Caves, Divača na Panoramiu.

Příroda, lidé, Země: Lahodná chuť Brazílie, fotogalerie. Putování po Gruzii, galerie. Thomas Chenker - New York před 30-ti roky, galerie. Impresionantes imágenes de los Dinka, una tribu de Sudán, velmi husťoučká galerie a článek. Silent Storms - aurora, neboli polární záře ve videu. Where is it? Videoprezentace zřejmě interaktivních stránek z kosmí perspektívy. Jezero Natron, galerie. Život kolem Everestu, hodně netradiční fotogalerie.

bats, animals: Nebezpečná fauna Evropy, lehce hysterický soupis nebezpečných zvířat. Netopýři a jejich soužití s lidmi, stránka inovace. Záchrana netopýra dobrovolnými hasiči, jsem přece dobrý bulvár....

Doly, těžba, montána: Chrustenická šachta na webu Dark Vision, blogem zavánějící. Geamana, The Romanian Village Flooded by a Toxic Lake, šílené odkaiště těžby ve zprávě a galerii. Diamo, Stráž pod Ralskem - Uran se v ČR těží už od 19. století ve velkém přes 60 let. Photographs taken by J.C. Burrow show Cornish miners digging for tin in 1890s, historické fotky. Mažoretka a montanistické klekátko, odborný příspěvek o důležité hornické pomůcce napsal Surikata.

Podzemí a industriál: Podívejte se do stok pod centrem Prahy,  kterých lidé často ani nevědí, článek a video. Badatelna a Zajímavé stavby Baťova kanálu, článek a fotky. Výletníci navštívili Domažlické podzemí, článek. Palác Padowetz (padovec) v Brně a jeho podzemí. Podzemí klášterního komplexu Basilica Santi Giovani a Paolo a podobný článek Etruskové nebo římané? o podzemních akvaduktech.

Technika, metodika, sporty, rescue: Workshop 2014, aneb záchrana a první pomoc, canyoning galerie na FB. Jeskyně Riesending a Höhlendrama, začátek vyprošťovací akce, Cave rescue in the "bigthing" next steps, průběžné zprávy. O nehodě se také píše na horolezeckém webu Bergwacht Bayern a česky na ČT24 asi na 17-té minutě, hovoří tam i náčelník SZS R. Šebela. O nehodě formou rozhovoru také Michal Knak Novák ze Stanice SZS Čechy (Záchrana jeskyňáře? jako hromadná katastrofa). Pohled aktéra a záchranáře Chrise Howese v angl.. Svícení Pulsar Tech Lights Lamps, webová stránka a další světelná novinka - Phaethon light na FB a webová stránka. Cvičná akce SZS a IZS v Jeskyni Za hájovnou, Javoříčko, zpráva o akci. Školení výškových prací v Jeseníku, zpráva.

Foto, focení, galerie: Photos of the Week: 6/7 - 6/13 na Focusu. Web SpeleoGram, a fotky Undergroundu, asi od Krtka. Kurz makrofotografie, pozvánka na školení.

Odborné příspěvky, geo, archeo, pedo(logie): Výzva k předání žádostí o grant z Fondu enviromentální odbornosti Programu švýcarsko-české spolupráce MŽP, zdroj Speleo.cz. Watch Buildings move during earthquakes, trebling v Japonsku i jinde, videa. Vadlavik an interesting landslide in eastern Iceland, šlinda. World Cup 2014: a  landslide affects the city of Nata l  in Brazil. Biologové zkoumají obnovu pískoven na Třeboňsku. Problematika vsakování dešťových vod, celkem zajímavý příspěvek s dalšími, ještě zajímavějšími odkazy. Neviditelný život v půdě, článek.

Historie, dokumentace: EFG 1914 project ke 100. výročí 1. sv. války, webová stránka. World War I in photos: Global Conflict a The War at Sea. Přidané dokumenty a recenze na webu SSS. Zapomenuté dějiny města Liberce - Pod Radnicí, výstava a pozvánka.

Dění ve společnosti, akce, přednášky: Třetí víkend DOD ma BS 2014, video. Soutěž - Nová poznávačka: Přístupné jeskyně ČR, kviz, tady v originále. Koncert trampských kapel v Býčí skále, článek a foto, videa. Setkání s přírodou v Českém krasu Na Clumu, fotky a zápis z akce. Pozvánka na přednášku Geotechnologie, zítra už.

Vzpomínky, portréty, rozhovory: Zemřel Pavel Konečný, člen ZO 6-01 Býčí skála, jeskyňáři vzpomínají na svých stránkách. Velmi dobře napsaný a pravdivý článek. Mořský lev Jacques-Yves Cousteau, vzpomínka výročí narození a úmrtí. Jeskyňář: Jsou místa, kde se musíte plazit, ale stojí to za to, Rozhovor s Radimem Bromem, předsedou Speleoklubu Týnčany. Rozhovor s Milanem Závišem Smrčkou - Má šanci americký folk proti českému pornofolku?

H.o.u.m.r na konec: Whistlebloweři (česky bonzáci, udavači, informátoři) mají záskat podporu státu. Není kurňa levnější udělat takový podmínky, aby se nekradlo? Švýcaři přináší zdrcující zprávu: tzv. chemtrails jsou skutečností. Nejkrásnější vychytávky jaké jde vyfantazírovat. Letiště hlídaly virgule za miliony (anténko otřes se). Dobrodružný román Uvěznění, projekt. Osvobodili jsme 6 lidí z dluhového otroctví, průhledné gesto.

...pokračování příště....

 

 

Diskusní téma: 214. SPELEOBULVÁR (červen/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.