Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

204. SPELEOBULVÁR (duben/2014)

09.04.2014 23:58

Vítám čtenáře dalšího speleobulváru, dneska bude bez větší předmluvy. Zaujala mě kvalita některých příspěvků. Např preciznost webů Richard a Terezín, jejich design. K tomu je vynikající Krysí štola ze Špilasu, zaniklá města blízkého východu a galerie z bývalé vojenské základny u Aralského jezera. Vodní plocha velká téměř jak samy čechy se během pár let jaksi...vypaří. Dál jsou tradičně oba příspěvky Martina Golce ve složce Historie. Vemi čtivé (stojí za přečtení), jsou všechny příspěvky ve složce portréty. Never more spatlané grottě u pražského nádraží. Děkuji všem co píší a zveřejňují kvalitní a vychytané zajímavosti...204.SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Matalova Vymodlená, chodba Slunovratu, video z nových objevů, stejná skupina a zápis v pracovním denníku. Závrt ZUB - nový pohled do propástky v Jižní, zpráva z akce a fotky. Nová Amatérská jeskyně - Kontrola vodních stavů. Propast Pod Kaplí - vyklízení kamenů, pracovní zpráva z jeskyně Dagmar.  Moravský kras, kam vyrazit v letních vedrech. Napříč Moravským krasem z Adamova po modré.

Jeskyně v česku: Odborníci oživili malby v jeskyni Na Špičáku, jíž kráčeli dějiny, článek a info. Malhostovická pecka, Čebínka a Drásovský kopeček, minikras pod Tišnovem, galerie. Jeskyňářská akce na Hanychovské jeskyni, fotka. Severomoravské jeskyně Na Pomezí lákají na bělostnou krápníkovou výzdobu, článek. Pulčiny - Jeskyně, propasti a jiné ďoury, pseudokras na Valašsku. Přírodovědná exkurze do Nízkého jeseníku - Šifrová jeskyně a další. Týnčanský Hydrotýden v květnu, pozvánka na masivní akci. Hranická propast z multikoptéry, pěkné videíčko poslala Bára Šimečková. Chýnovská jeskyně, příspěvek.

Slovensko: Prieskum jednej z najmenej známych jaskýň na Hornom vrchu, galerie na FB. Slovo do vlastných radov, pár vět k rozhodnutí předsednictva SSS. Ťukes pod táboriskom pri jazere, fotogalerie z Šútovského lomu a přilehlých jeskyní.

Jeskyně ve světě: Sifon vp 40 let Sevastopolské speleologie, husté video. Visitors have no choice but to cave in to Quang Binh's charms, článek a foto ang. Chamber cave, profi videotrailer, povrchy točeny dronem. Přeložená zimní expedice do Kačne jamy, článek a foto z letošní průzkumní akce. Andy's cave za jerního tání, sprchový Hard-core v horské lokalitě. Cave Diving II Limbo Speleosubacquea Carnica 21 Marzo 2014, video. Project Rock Underground, videotrailer. Pokušenie je väščie ako strach: fotograf Ron Gile v ledovcových jeskyních.

Příroda, lidé, Země: Sopka v národním parku Yellowstone se probouzí, možná i pořádně zatopí, článek. Shonia, the Village Buried in Sand Where People Still Live, lidé od Bílého moře. Abandoned Islands with Bio Warfare Polygon, historie zmizelého Aralského moře. Stará známá Hell's Door - brána do pekla v galerii. Nyepi, the Balinese 'Day of Silence', svátek Ticha na Bali, galerie. A Trip to Leshoto, the 'Kingdom of the Sky', fakt dobrý dokument. Místa na Zemi, které vypadají jak z jiné planety. Filipínské ostrovy Bohol a Palawan, krajina z vápence, mogoty atd.

Bats: Ochránci přírody vrátí v Čáslavi svobodu početné kolonii netopýrů, záslužný čin - idiotský název článku. Jak se netopýři odhánějí od večeře, něco jako 'vypadni, jsem tu první', článek.

Doly, těžba, montána: Konec horníků v Evropě, úvaha o celkovém útlumu černého uhlí v EU. Po mírné zimě už se otevírá jáchymovské podzemí, Štola číslo 1, článek.

Inustriál, podzemí: Jeskyně v Praze skrývá drahé kameny, zlatou žílu i dinosauří kostru, naprosto nevkusná grotta, umělina (jeskyně se zlatem a dinosaurem). A Packed Abandoned Soviet Shelter, podzemní bunkry. Minové chodby pevnosti Terezín, web. Konec...Opravdu?, článek o současném stavu vrtu ČS televize v Richardu, web a jeho Blíže nezařazené nálezy. Historická stoka vypadá jak cihlový komín a smrdí jako starý záchod, článek a galerie. Hacking the Abandoned Ridge Lane Tramway Tunnel, galerie. Krysí štola na Špilberku (Brno), pěkně zpracovaný článek s fotkama. Adrenalinové podzemí Znojmo, reklamní videoupoutávka, lehce amerycká. Jak si koupit hrad (Rabštejn).

Technika, sporty, pomůcky: Hasiči čerpali usazeniny pod čističkou v Rudici, článek o hrázkách, co se plní rychleji, než se čekalo. Vytvořil se tu totiž KAL. Univerzální doplněk přileb Ekrinek - štítek proti deští a písku za krk, technika na FB. Sommerrodelbahn Mieders, Austria, 4 minuty po kolejnici a bez brždění, husté video na FB. Technická pomůcka Petzl ZIGZAK a jeho nedostatek, kritické místo, info. Mimo jiné se od letoška nedoporučuje používat Stop Petzl na výškové práce, francimus se pokusí dohledat podrobnosti.

Fotografování, galerie, soutěže: Pojďte s námi fotografovat v Moravském krasu, pozvánka na fotografickou sobotu. Zoner - FOTOden, zpráva.

Odborné příspěvky - eko, archeo, geo, paleo: Výjmečný objev na Slovensku: V Karpatoch máme lokalitu s nevídaným bohatstvom, článek. Evropané mají víc neandrtálských genů než jiní lidé, článek. Rakouský Hallstatt: Stovky pomalovaných lebek a krásné hory vůkol, článek a foto. Two new landslide videos: Hannover Point a Jalisco v Mexiku, geošliny videa. Lost Cities of the Ancient Middle East, zaniklá města v tlustoučkém příspěvku s obrázky.

Historie, dokumentace: Vranovsko-křtinský lichtensteinský areál, zpracovaná historie jedné zprvních turisticky upravených paleostezek, pěkné. První ponory s akvalungy v Býčí skále 1957 - 1958, článek a velká galerie o dobývání Přítokového sifonu i "nácviku" v Šenkově sifonu včetně rozsáhlé upřesňující diskuze. Seznam literatury vztahující se k jeskyním v Petzoldově lomu, příspěvek. Moravský kras, Historie - Ponor Rogendorf (Krasovský), galerie.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, pozvánky:  Balkan Speleo camp ve Valjevu, Srbsko, konec června, pozvánka. Moravská kras zdola i shora má v Jihlavě opakování, pozvánka. Workshop České podzemí 2014, fotky z akce. Správa jeskyní ČR a její už 14. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi. Punkevní jeskyně - Oživené prohlídky, galerie. Program hudebního festivalu Cave Beat v jeskyních. Jeskyňáři ukáží zájemcům podzemí Tetínské rokle a okolí, řlánek ke Dni otevřených skal. Eko setkání v Josefovském údolí, pozvánka.

Setkání SpeleoFourRum Michalovy Hory 2014 - fotogalerie od Elvíry,  Důlní koník, videopremiéra od Surikaty, fotky od Doktora Skály, na fb od Majka Koločavy, na rajčátku od Radima Broma, článek od Ivana Rouse, Jeskyně Inků na Nejšlnel džeografik, fourRumy na francimusovi.

Portréty, vzpomínky, osobnosti: Josef Rakoncaj, portrét významného horolezce a jeho práce, zajímavé čtení. Rozhovor s divným ptákem Miki Ryvolou, překrásný rozhovor s vyjímečným člověkem i skladatelem (Až jednou hejna mejch podivnejch ptáků...). Peter (Peter Herényi), vzpomínka na něj a jeho činnost v Slovenském krasu, velmi pěkný historický článek se starými fotkami.

H.o.u.m.r. a jiné kvásky: SpeleoRap. Staňte se i vy provokativním moderním zmrdem, web Kýbl mrkve. Proč milujeme sociopaty, fenomén mezi jeskyňáři nevynímaje. Jak jsem zaplatil 500,-Ká pokuty a přtom nic neprovedl, černý humor. Stopy sněžného člověka v Azašské jeskyni?

...pokračování příště...

 

Diskusní téma: 204. SPELEOBULVÁR (duben/2014)

Datum 24.09.2014
Vložil Kennethtok
Titulek sac a main guess 2014 https://www.plumbengineering.com/


Datum 10.04.2014
Vložil Návštěvník
Titulek Tragická středa pro speleopotápěčskou veřejnost

Chlapi ze Speleoaquanautu jeli na Skalistý potok. Cesta bohužel skončila tragicky 60 km před cílem.

Datum 10.04.2014
Vložil Návštěvník
Titulek Re: Tragická středa pro speleopotápěčskou veřejnost

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/245119/pri-nehode-na-slovensku-zemrel-cech-38-a-krasna-lekarka-zabil-je-mikrospanek.html

Datum 10.04.2014
Vložil francimus
Titulek Re: Re: Tragická středa pro speleopotápěčskou veřejnost

Já jsem čekal až to vyjde oficiálně ze strany ČSS. Už je ta informace na webu slupiny Speleoaquanaut: https://www.speleoaquanaut.cz/login-1 . Je to velké neštěstí, v Blesku mi to vyznělo příšerně povrchně, ale informace jsou i jinde. Snad to bude ponaučením pro jiné dlouhé výjezdy do zahraničí.