Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

116. speleobulvár (červenec(2012)

04.07.2012 19:59

Dnešní bulvár nebude doprovázet žádný rozumný a střízlivý komentář. Asi nejlepší zásluhy mohou získat hostinští v Praze. Momentálně vegetujeme na severním předměstí Velkoměsta, stav nálady obyvatel (a samozřejmě i drzejch přivandrovalců z malomoravy, Velkoucrainy a okolí) se promítá na náladách zúčastněných. Je horko, že i hospodským uvyklým na ukrajinskou mluvu stačí prsty na jedné ruce, aby věděl, co má dělat. Podobně si vystačíme na střechách členitého objektu u Kobylis. Víme, kde jsme, víme, kdy skončíme, děláme, nic neřešíme. Není potřeba nic důležitého řešit, jedině za jakých podmínek dostaneme zaplaceno.

Zprávy z Moravského krasu váznou. I když probíhají současně dva Jeskyňářské týdny zde, dozvím se, že zmoklo Kubovi auto. Ale to nevadí. Pokud budu sledovat Speleo.cz, YouTube, Stream či jiné nesmysly, dopátrám se podrobností. Respektive zprávy neváznou, jen tak nějak nesmí VEN. TO JE CHYBA. Potěší alespoň, že se děje vše, co jsme tak trochu předvídali....aspoň z nedalekého Cajzlova, kde šaliny šmirglujóóó stejně, jako ty naše. 116. speleobulvár je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Býčí skála, Dokumentace komínů, zprávy, mapy. Vavřinecké Paleoponory, na novém webu Topasu nová informace o lokalitě. Bádání v Okrouhlíku v komorní sestavě, článek s fotkami. Jeskyně spodní části Suchého žlebu v létě, motýli na loukách Chobotu, galerie, článek. Jeskyně Vymodlená, zápis z pracovní exkurze. Lopačení, čerpací pokus na Lopači. Po stopách Nagela, první komerční výprava do Spodních pater Sl. šoš. jesk.

Jeskyně v česku: Netopýří den a Den otevřené mříže ve Strašínské jeskyni, pozvánka na akci. Trpasličí jeskyně, přírodní výtvor Doupovských hor, který nemá v Česku obdoby. Czech Cave Diving Expedition into Hranická Propast Reaches Dept of 217m, českého hloubkového rekordu si všímají i zahraniční weby. Jesenické jeskyně vyhlíží turisty, článek.

Slovensko: Tak a už sme tam, práce na Večné robote, článek, fotky. Jeskyně Stanišovská, Ponuka pre odvážne deti. Záhada podzemnej obludy, obnovené průzkumy v Krásnohorské jeskyni, článek, 3. pokračování. Jeskyňářské legendy ve Strážovských vrších, galerie.

Jeskyně ve světě: Italská Jeskyně Krve si vzala životy čtyř potápěčů, zabloudili v chodbách. Možná trochu chaosu ve šňůrách. Informuje i Slovenské SME, další odkazy jsou v textech. Nejdelší jeskyně světa, video. Cutta Cutta Caves, článek, fotky. Spéléo en Ardćhe, neospeleologie ve Francii.

Přiroda, lidé, Země: 30 nejlepších obrázků světa za poslední týden, jako první je dokonce propadlá jáma Malmberget ve Švédsku. Asi na železnou rudu. Colorful and Picturesque Vilages of Faroe Islans, Faerské domečky, stejně jako na Lofotech a kdekoliv jinde na severu. Jugoslávské betonové monumenty, památníky na 2. sv. válku. Jeden z nich jsem taky kdysi nafotil, je to v nich, tolik betonu. Braving the Perilous Terrain of Greenland's Stunning Tasermiud Fjord, galerie. Sedm komunit přežívajících díky skládkám, velmi hustá galerie. The Magic of Zion Canyon, galerie. In the Pictureque Mountains, galerie. Spirit of the Soviet Time, extrémně hustá galerie.

Netopýři a jiná zvířátka: A tribute to Earth day, naturální video převážně se zvířátky a hrozně pěkně natočené. Hledáme mapovatele rorýsů a netopýrů, možnost brigády či spolupráce. Origami lítací netopýr.

Doly, montanistika: Štola č. 1 - Jáchymov, poměrně rozsáhlá fotogalerie v blogu Martiny Moudré. The Pyramids of the Talc Pit, historie řezaného kamene ve fotogalerii. Big Explosion In the Open Pit, velkolom Stary Oskol, galerie. Stará důlní díla, registr starých důlních děl, zajímavý článek i další odkazy. Před 10-ti lety vyjel z podzemí poslední vůz naplněný uhlím, článek.

Podzemí a jiný industriál: Zážitek z podzemí umocní Mysterium smrti, o brněnské kostnici a podzemí. Abandoned Communication Center, velmi výrazný podzemní industriál, galerie, stejně jako Communication Centre Disquised In the Forest. In a Big Big Old Fridge, vojenské podzemí, Sevastopol, nedávno jsem tu fotil také. So Different Underground Basements of Moscow, Moskevské kanály, galerie.

Metodika, technika, sporty: Oxid uhličtý v jeskyních a starých dolech, nedávno proběhlo diskuzí, nicméně tento širší pohled také stojí za přečtení a hlavně za srovnání.  Extrémní sjezdy novozélandských řek, pěkné, dynamické video. No Need In Words When Stars Shine In the Sky, na hvězdě pod oblohou. V unikátní kabině v Lomečku se podíváte pod hladinu zatopeného lomu s Průlezovou jeskyní. ZÁVAL - Zákeřný nepřítel horníka, instruktážní video, kometuje Waki s hranatou palicí.

Fotogalerie, speleophoto, fotografování: Focení podzemí s odpalovači blesků Trigmaster, sestava, co se vejde do nenápadného batohu. Czech speleo photo 2012, pozvánka na akci na webu Jeskyňář.cz. Nejlepší expozice za minulý týden, obsahuje spoustu nových nápadů na naše Photo-soutěže. Spectacular Collection of Wintry Wonderlands!!!, zimní fotogalerie co stojí za shlédnutí. Cécile Perrot, různé fotogalerie, převážně jeskyně, lezení, montanistika a technika.

Odborně s tvářící články: Jeskyně v Mladči v Litovelském Pomoraví znali už lidé v době ledové, článek. V Britském Walesu objevena nejstarší skalní kresba na ostrovech.

Historie: Nové historické pohlednice na Kelfově Rajčeti, 6. pokračování, galerie. Historický článek o objevu jeskyně Barová, článek, odkaz.

Dění ve společnosti, ČSS, SSS, SJ ČR, AOPK a pod.: Správa jeskyní České republiky a Kelfovy 26. SPELEOSTŘÍPKY s novou dávkou zpráv z tisku, videí a jiných kulturních akci na konci stránky. Pozvánka na 21. konferenci speleobiologie na Slovensku v Košicích. Jeskyně Balcarka, koncert z cyklu Cave beat 2012, galerie. Zbrašovské aragonitové jeskyně a zahájení výstavy Švihák lázeňský.

Portréty, rozhovory, osobnosti: Jeho život je pod zemí, rozhovor s jihomoravským speleologem Jiřím Kolaříkem. S návratem do společnosti se vyrovnávám obtížně, o extrémná cyklistice mluví Jan Kopka. Významné ocenění pro Pavla Bosáka v americké Národní speleologické společnosti.

....pokračování , jestli kapacity ubytovny IMOS dovolí, zase za týýýden...

 

Diskusní téma: 116. speleobulvár (červenec(2012)

Datum 09.07.2012
Vložil Kuba
Titulek informace

Ahoj, docela se opět divim co s tebe zas vypadlo...". Respektive zprávy neváznou, jen tak nějak nesmí VEN. TO JE CHYBA" a přitpom máš o kousek níž dva odkazy na akci...
nedávno jsem se stavoval za jedním starším jeskyňářem v jeho hospúdce a srovnával tvoje stránky se stránkami Marka Šenkyříka....
máte opravdu hodně společnýho....


Datum 09.07.2012
Vložil francimus
Titulek Re: informace

mno. stránku Štěpána jsem si založil v době, kdy ještě nebyla dopsaná, tedy minulou neděli, v den vydání jsem si nezkontroloval obasah, který Štěpán mezitím průběžně dopsal. dokonce je tam nyní i výsledek a závěr. To se stane. Jinak těch akcí po krase, o čem se běžně nemluví je povícero, žádnou jsem nejmenoval, Lopač není středobodem světa, jsou tu taky Harbechy, BS, NSK, bádá se ve Spirálce, ve Výpustku atd...

Datum 10.07.2012
Vložil Quark
Titulek Re: informace

Hm, starší jeskynář a jeho hospůdka... V úvahu padají Kelf a Zdenál Farlík. At už kdokoliv, souhlasil s tvým srovnáním se stránkami Velkého Poustevníka? Dost o tom pochybuji, Franci dělá výtečnej džob.
Jinak gratuluji k čerpáku na Lopači. Dobře připravený a zajištěný, a za počasí nikdo nemůže. Zkrátka a dobře, ještě jsme se nenaučili poroučet větru a dešti :-D.

Datum 10.07.2012
Vložil Kelf
Titulek Re: Re: informace

Já to nebyl !
Kdo se pokouší porovnávat tyto stránky je vůl.
A hospůdka je manželky ! :-)))

Datum 10.07.2012
Vložil francimus
Titulek Re: Re: informace

Spíš nějaký kamarád z Pustožlebské skupiny, ale to je jedno. Já totiž nevím, jestli to vlastně není pochvala, protože Marek Šenkeřík dělal vše nejlépe a ostatní byli naprosto blbí. Byl tak dobrý, že mu prošlo vše a za své skutky nikdy nebyl z ČSS vyhozen. Jeho stránky jsou sice v hluboké konzervaci (francimus píše bulvár každý týden), ale určitě jsou někde interní stránky se vstupem na heslo pro vyvolené a asi i pro ty, kteří se je pokouší srovnávat. Kdo jednou zavítal do Markovy ligy vyjímečných krasových osobností, najde (našel) tam také známe tváře, které jsou nyní neobyčejně kritičtí, anebo profláklí. Jedinej, kdo oficiálně se ohradil proti výsadě býti v této lize je Martin Golec. Zbytku to možná vyhovuje....