Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

110. Speleobulvár (květen/2012)

23.05.2012 21:33

Zanedlouho bude Valná hromada a udělovaní Čestného členství v ČSS. Právem členů ČSS je navrhovat a být navrhován na udělění tohoto ocenění. V tomto ohledu jsem mluvil se členy Speleoklubu Brno, kteří navrhli např. doktora Jiřího Urbana a slyšeli, že to nebude tak jednoduché. Nalistoval jsem si Speleo č. 55 (2010), kde se o problému píše. Jednak že se s návrhy roztrhl pytel, že jej nelze předběhnout korespondenčně, aby to nebylo pro kandidáta frustrující. Taky aby se kandidát mimořádně zasloužil o naplňování cílů a poslání ČSS, osobě vyjímečné, známé, respektované doma, za hranicí svého krasu i za hranicí republiky. Nebudu rozepisovat o co, jak, v jakém měřítku a nad jaký rámec se Jirka zasloužil býti čestným členem ČSS. Zaznamenal jsem taky pokus nařídit sepsání stránkového zdůvodnění tohoto návrhu na každou navrhovanou osobu, jež nemá oporu ve Stanovách....

Na poslední Valné hromadě jsme schválili čestné členství panu Hlouškovi, jež nikdy nepřesáhl hranice Křtinského údolí. V základní organizaci Speleologické sdružení Poustevník Marek, naplňoval cíle ČSS celých 6 let, než se skupina samovolně zbortila. Ne, nemám nic proti Arnoštovi, nevidím důvod, proč by spolu s ním nemohli být čestní i ostatní, kteří udělali pro výzkum tolik práce. Je mi to jedno. Pane Arnošte, nechce se Vám zvracet?. Jen mi napadlo, jestli by jste nemohl z titulu svého postavení domluvit svému bývalému vedoucímu a vysvětlil mu v čem speleologie spočívá a jak se jeskyňář prostě nechová. Protože tento stav, kdy nikdo nikdy proti samolibému jednání některých současných i bývalých členů ČSS nic nezmůže, může být také.....velmi frustrující a to pro daleko větší počet členů ČSS. 110. speleobulvár je zde.

Moravský kras: Dny otevřených dveří na Býčí skále 2012, galerie. Kdo do ní vejde, hlava mu sejde - také v Předsíni BS. Býčina, exkurze k Srbskému sifonu. Celkové shrnutí pak poskytl Hadař v příspěvku Pracovní i kulturní měsíc v krasu s dalšími odkazy, především na fotogalerie. Akce v Rudickém propadání. Císařská jeskyně, (Moravské Lurdy) 18.5.2012, pouť a mše ve fotogalerii. Kamenný ponor a květnové bádání Kerberosu. Punkevní jeskyně, Jan Žák, fotogalerie. Nový Sloupský koridor, fotogalerie. Jeskyně Vymodlená, nic nového, o to zajímavější je diskuze k jeskyni. Závrt Okrouhlík a čerpání sifonu před dalším kopáním.

Český kras a česko: Mladečské jeskyně v Toulavé kameře, video. Bozkovské dolomitové jeskyně, článek a neurvale barevné foto. Navštivte krasové hlubiny v Jeseníkách, článek a video. Jeskyně v Ostrově a Bielatalu, blog, fotky na Rajčeti, pseudokras. Králova jeskyně u Tišnova - 40 let od objevení jeskyně, článek, foto. Koněpruské jeskyně, blog. Nové objevy ve Studnični jeskyni, Český kras, Bubovice.

Slovensko: Návrat do Pekelného sifonu, Demänovská jaskyňa a ještě článek od skupiny Speleoaquanaut. Žiarna jaskyňa č. 3, zpráva, fotogalerie. Silická ľadnica, opožděný příspěvek o znovuoobnovení činnosti na této významné lokalitě.

Jeskyně ve světě: Kačna jama (Snake cave), video o gerojském polském sestupu v dosud neprostoupené protější stěně propasti. Kačna ještě jednou v kratším provedení a prezentací členů teamu, video. Promorska kronika, záběr z cvičné záchranky v Kačné jamě je skoro na konci cca od 8.30min, video. Jama Gajna, video. Tohle jsem vybral kvůli hudebnímu doprovodu, kdybych to musel poslouchat po cestě nahoru, asi s tím seknu a raději dobrovolně skočím dolů. Zajímavá série jeskynních videí s názvem Evropské jeskyně díl První, díl Druhý, dil Třetí a díl Čtvrtý. Qumran Caves, pseudokras v Izraeli. Caves of the Dinaric Arc, Croatia. Něco o biospeleologii v Chorvatsku. Novinky z Koty 1000: Skalarjevo brezno a Mise Korona podzemí o zdolání vertikály v Číně. Francie, jeskyně Grotte des Demoiselles, Navacelles, Couvertoirade a další, blog, článek a fotky.

Příroda, země, lidé: Gerd Ludwig's Long Shadow of Chernobyl project, galerie. Manhattan of the Desert: Shibam, Yemen, aneb kozy a osm pater v hlině. Něnci vládnou sibiřským ledovým pláním, kočovníci severu, kde ve skutečnosti vládne Putin,  cestopis. Everest - fatality numbers in context, 236 mrtvých od roku 1922, tento seznam nedávno doplnil český horolezec Milan Sedláček. The Majaesty of Dubai's Racing Camels in Training, nostalgické zavzpomínání na staré časy. Ostrov Sokotra - podivné stromy.

Bats, animals: Netopýři v sobě nosí viry. Na člověka se přenášejí velmi vyjímečně, článek, audio. Kreatury z hlubin Bílého moře v Rusku, galerie, makro. 30 best Animal Pictures of the Week.

Doly, montanistika: V podzemí dolu ČSM se ráno smrtelně zranil horník, stál na špatné straně razícího kombajnu, smutná zpráva. Víme jak to vypadá 1000 metrů pod zemí, video o sestupu do dolu Rožná. Spor o těžbu břidlicového plynu se bude s ministry řešit v senátu. Senátoři problému zjevně rozumí.

Podzemí a industriál: Ginzkeyho továrna - Vratislavice. Zementfabrik, tovární industriál, kde si místama autor úžasně vyhraje se světlem. Do středověké kanalizace i dnes protékají splašky starých čtvrtí. Pravděpodobně kanalizace stále slouží svému účelu v Jihlavě. Zámek má vlhké zdi. V podzemí jsou i jezera. Speleologové v zámku Buchlovice. Tajný podzemní objekt Františkov, souhrnná zpráva o jeho hledání. Stachelberg vítá návštěvníky, 20. let zpčístupnění dělostřeleské pevnosti. MCHZ  Dukla, tovární industriál Ostrava . Hrušov, stejně tak Ostrava - Vítkovice. Znojemské podzemí: nová trasa bude jen pro hubené.

Technika, metodika, sporty: Výlet na železniční motokáře po Californii, tohle video je úžasnej vodvaz, co jsem kdy viděl. Lezecký den na Mojtíne 2012, fotogalerie. Šamalíkova míle, první ročník běhu Ostrovem u Macochy, info, článek, odkaz na galerii. Oficiální otevření lezeckého parku Alkazar, no konečně další lezecký prostor v Českém krasu. Metodické chyby v horolezectví a příbuzných sportech. Prasklá karabina Camp, vony ty dráťáky stejně nikdy nic nevydržely. Chlumochod 2012, výsledky a závěry lezecké soutěže a lezeckých dospiclín.

Fotogalerie, speleofoto: 100+ Stunning Reflection Photography, galeie. Makrosvět. Slunce a měsíc v konjunkci, velmi zajímavá fotogalerie. Nejlepší fotky Země za uplynulý týden. Nejlepší (nejkýčovitější) expozice  a ještě tam byla Obloha a minulý týden.

Odborné články: World's smallest mammoth lived on Crete, galerie, video. V Číně doba ledová ještě neskončila, podivná oblast se vymyká poznání, článek o nálezu zvláštních rostlin a shrnutí zkoumání jeskyní. Postřehy z velké pískovcové konference, článek, pseudokras. Archeologové nalezli nejstarší malbu, která byla stvořena člověkem rozumným. Národní geopark začíná svou první sezonu na Tachovsku. Expedice Thrakia, část 2.- něco o českém archeologickém pytlačení v Bulharsku. Cetechovické bradlo v Chřibech, geologie.

Dění ve společnosti, ČSS, akce, skupiny: 20-té SPELEOSTŘÍPKY na webu SJ ČR s velkou dávkou jeskyňářských videí. Pohádková jeskyně a Za neandrtálci taky tam, program akcí v červnu a MK. Vláda Svobodné republiky Kralický Sněžník vyhlašuje akci v Moravském krasu.

Portréty, postřehy: Čo som zažil na rožňavskej intenzívke, postřehy Jaroslava Stankoviče po těžkém úrazu. Oslavujeme, článek na Speleo Bratislava - Peter Magdolen padesátiletý. web francimus blahopřeje a přeje hodně úspěchů a objevů v dalším životě Petře....

....pokračování zase za týden...

 

Diskusní téma: 110. Speleobulvár (květen/2012)

Datum 18.07.2012
Vložil jitkacet
Titulek grotte des demoiselles

Zdravim, na Vaše stránky jsem se dostala až prostřednictvím odkazu na ty mé. Klobouk dolů před systematickou prací, už jsem si Vás přidala do záložek:) Jen poznámka, během června jsem měnila poskytovatele svého blogu a přesměrování už nefunguje - tudíž nová adresa na článek je: https://jitkacet.blogspot.cz/2012/05/francie-2012-5-den-grotte-des.html
Díky a ať se daří!

Datum 27.05.2012
Vložil Zdeněk
Titulek Čestné členství

Jak to bylo a ve skutečnosti je s p. Arnoštem Hlouškem: Na valné hromadě ČSS (Sloup–2008) NEBYLO schváleno „čestné členství“ p. Arnoštu Hlouškovi – viz. (Zápis a návrh usnesení valné hromady – dostupně na www.speleo.cz) – na uvedené ocenění byl navržen ZO 6-31 S.P.P.M. Pan A. Hloušek obdržel „Medaili Za zásluhy o speleologii“, na kterou byl jmenován ZO 6-05 Křtinské údolí. Dle nás (jsem člen zmíněné ZO) se jednalo o adekvátní přístup a ocenění na základě dlouholeté činnosti a přínosu pro speleologii.
Z jeho úspěchu bych zde mohl prezentovat objev jeskyně Arnoštky (1948), Závrtu na Lazech (1954) dále pak byl 3-krát přítomen a aktivně se podílel na pracech spojených se znovuobjevením tzv. „Salmova výpustku“ (1950, 1992 a 2007) apod.

I když nepřekročil pomyslný práh Křtinského údolí, jeho pracovní nasazení by mu mohli závidět mnozí z nás. Je pochopitelné, že návrh kandidátů na tak prestižní ocenění jakým je bezesporu čestné členství, by mělo být řádně uvážen.
Vlastní jmenování je však především problém navrhovatele – ať již jednotlivce či celé skupiny, který by měl zvážit přínos a činnost jednotlivce, a ne samotného navrženého.

V skutku bych byl nerad, aby se účast na zahraničních expedicích pokládal za nezbytný prvek nutný k získání čestného členství – přeci jen jsme stále ČESKÁ spele. spol. – pochopitelně je účast na podobných akcí něčím ne zcela běžným, nicméně to ještě nedělá automaticky z člověka vhodného kandidáta na uvedené ocenění.

Je třeba na podobné podměty reagovat uvážlivě – o problematice M. Šenkyříká si myslím není třeba zde dále diskutovat.

Datum 25.05.2012
Vložil Quark
Titulek Čestné členství v ČSS

Je to skutečně složitá záležitost koho navrhnout a schválit jako čestného člena. Třeba ten Jirka Urban. V praktické jeskynařině se nijak neuplatnil, v jeskyních spíše překážel :D. Odborné speleologii se nevěnoval. Jeho zásluha, pokud vím, spočívá pouze ve speleohistorii, specielně jako překladatele starých textů z němčiny. Jestli to stačí pro čestné členství, prosím, nemám námitek.

Datum 24.05.2012
Vložil Kuba
Titulek blití

Myslím že je práce pana Arnošta obdivuhodná vzhledem k věku a tak...
pan Arnéošt nikomu pokud vím neublížil...a za svího nemocnýho bejvalího šéfa namůže...
Opatrně s tím co píšeš!

Datum 25.05.2012
Vložil J. A. Komenský
Titulek Re: blití

Ještě kdyby to tak bylo napsáno bez hrubek:
... pan Arnošt nikomu pokud vím neublížil... a za svého nemocného bývalého šéfa nemůže... (nebo za svýho nemocnýho bejvalýho).
Jinak souhlasím, smysl Franciho komentáře na toto téma mi uniká...

Datum 25.05.2012
Vložil francimus
Titulek Re: Re: blití

Já bych chtěl upozornit, že jsem nepoužil slovo blít, ale zvracet, Taky jsem se mohl zeptat, jestli se panu Hlouškovi nedělá nevolno, když vidí v jaké skupině byl a co dělá jeho bývalý vedoucí. Nevidím na tom dotazu nic špatného.
Samozřejmě za chování a změnu Marka Vandala on nemůže. Stejně tak jsem psal, že mi Arnošt vůbec nevadí, a nevadí mi ani jako čestný člen ČSS, nevadí mi věnovat titul čestný člen komukoliv, kdo odvedl kus poctivé práve nejen za ČSS, ale i za jeskyňaření v době, kdy ČSS ještě neexistovala.
Smysl komentáře je v tom, že poměrně hodně neznámého Arnošta (Bylo to hlavně tím, že nikdy nepřekročil okraj Křtinského údolí a ukončil aktivní činnost dřív, než jej stačili současníci, třeba ze severu MK poznat a než začal z nostalgie bádat s Markem na Habrůvce)prosadili v podstatě pouze dva lidé. Oba se během dvou let názorově otočili o 180°. Jednomu už vadí na kandidátech ČČ ČSS to, co na poslední Valné hromadě stačilo a hravě prošlo, druhý se změnil hodnotově, ze svatého muže ve vandala. Další smysl komentáře je v tom, zda máme mít vedení i čestné členy, jaké si zvolíme a tito by měli být jakýmsi důkazem toho, že jsme ještě normální, nebo bychom je měli mít takové, jaké si zaloužíme???
Poud si dobře pamatuji Jirka Urban skutečně nikdy nebádal. Jeho práce spočívala v překladatelské činnosti a to nejen pro ČSS, uplatnil se jako dobrý archivář, znalec historie a to ještě před převratem. Hodně lidí využilo jeho možnosti korespondovat, domlouvat akce, organizační schopnosti. Na tu dobu víc než dobrý. Navíc byl myslím kdysi i ve výboru speleoklubu...

Datum 25.05.2012
Vložil Emiton
Titulek Re: Čestné členství

No, není třeba se vzrušovat, p. Hloušek tyto stránky nečte, nemá počítač a Internet. Alespon neměl když jsem byl naposledy u něj doma na návštěvě.
Tak mě napadá, co tak navrhnout na čestné členství odborného speleologa Pustevnika Marka Šenkyříka Gyaneshwarpuriho a velikého vědce Jana Křtitele Přibyla? Oba proslavili českou speleologii doma i za hranicemi takovou měrou, že podrobnosti není potřeba uvádět. Souhlasíte?