Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

103. speleobulvár (Březen/2012)

28.03.2012 09:38

Kolem víkendu jsme zaznamenali v Moravském krasu několik kuriózních příhod. Nedaleko Býčiny na Kostelíku se vzpínala hrstka slovenských horolezců. Šla kolem parta jeskyňářů, tak se jim naši bratia ihned pochlubili, že jdou zítra s nejmenovanou zážitkovou agenturou slaňovat do Macochy. Nechtěli ji jmenovat, ani nechtěli říci výši ceny za akci. Do propasti se zřejmě neslaňuje běžně. Při cestě k autu, které měli zaparkované před chatou už nejevili takové známky nadšení, neb vedoucí zážitkové agentury právě telefonicky oznámil, že v Macoše jsou povodně a akce je nemožná a nabídl jim srovnatelný sestup někde na Ostrovsku. Jestli náhodou neví o co se jedná. Věděli o co se jedná a nabídli jim sestup do Býčí skály v naprosto nesrovnatených relacích. Zřejmě těch cenových i prožitkových.

V Moravském krasu je neobvyklé sucho, místní hejtmani vyhlašují zákaz všeho v lese, na Punkvě jsou vodní stavy pomalu jak v létě a přes Macošské plató jdou vodní spousty. Je dobré, že jsou mezi námi opravdoví znalci Moravského krasu, aspoň v těch zážitkových agenturách....103. speleobulvár je opět tady.

Moravský kras: První jarní krasovíkend, aneb cesty za poznáním. O bádání na Býčí skále, Dagmaře, jarních úklidech a podobně. Okrouhlík, jeskyně č. 105 a beseda ve Vavřinci, informace a foto o akci skupiny Devon. Jeskyně Vymodlená, nová lokalita Hradského žlebu. Jeskyně Hladomorna (Lidomorna) na konci zimy, aneb putování s baterkou a následuje Propadání Stará Rasovna s ledovými krápníky, Nová Rasovna za jarního tání, galerie, článek. Toulky Moravský kras - Suchý žleb, Pustý žleb, Macocha, baterka vhodná. V Moravském krasu spadl do rokliny muž, aneb záchranka tento víkend.

Jeskyně česka: Českolipská šatlava vás vezme do jeskyní. Na obrázku je mimochodem zásadně nesprávné nošení čelovky a náhradního světla a-lá Lucka Vondráčková. Speleosetkání v Javoříčském krasu, Guáno na výletě v nových objevech Za hájovnou. Plynové jeskyně se nacházejí v Hranickém krasu. Jeskyně: vzrušující tajemno- Česká republika. Loupežnická jeskyně: vítejte v temném podzemí, článek, pseudokras.

Slovensko: Speleo Turiec a Ročenka Jaskyniar 2011, obsah ročenky, zajímavá vzpomínka ve článcích je o Mezinárodním setkání jeskyňářů 1977 v Jedovnicích a jiné dokumenty o činnosti skupiny. Obsahem se dá jednoduše listovat. Edo, ledy v Šútovskom lome a Ďalšia nevydarená akcia v Ľudmile. fotogalerie. O kus bližšie k spojeniu, Majkova jeskyně. Štefanová jaskyňa - Damänovská dolina, fotogalerie a ze stejného zdroje i Systém Demänovských jeskyní, jaskyňa Mieru.

Jeskyně ve světě: Wowo Expedition in Papua New guinea, další fotky a info. Králický Sněžník, jaskinia Warzawiaków, další z úspěšné série jeskyní polského Sněžníku. Jeskyně Chauvet, trochu nezvyklý pohled na jeskyni, galerie. Progetto Memoria, dvě videa. Cavers assist in Rescue of Welsch Climber, záchranka ve Welsu z trhliny.

Příroda, země, lidé: Bílé Kordillery: Hory mají moc, cestopis z Jižní Ameriky. Empapa.net. Příroda, hory, cesty..., zejména pak Vysoké Tatry. Sedm ohňů k Nahanni, dobrodružství co má šmrnc. World Without people, BBB (betonové budníky budoucnosti). Iditarod Trail Sled Dog Race 2012, fotoreportáž z bezva Ajjašského trailu.

Bats, animals: Jak se krmí netopýr. Dokonalé odposlouchávací zařízení v kanceláři Hlavní pošty má na svědomí netopýr dlouhouchý. Kaloňové přinášejí smrt, o invazi v australském Katherine. Extrémne škaredá kreatúra, nový druh netopýra. Vědci rekonstruovali DNA pravěké jeskynní hyeny.

Doly, těžba, montanistika: Inty 96, různá videa na téma opuštěná podzemní díla, včetně nalezeného vzácného endemita Dastika. Dolování břidlice v Mokřinkách, severomoravský Moradorf. Počátky těžby stříbra v Kutné hoře, článek. Uranový Jáchymov. Obávám se, že nemáte dostatečná práva k přečtení příspěvku a další Kaňk, Svatá Barbora, Hředle a pod. Kauza Žebračka v parlamentu, tentokrát na webu Kahan. Současnost a pespektiva těžby a úpravy nerudních surovin. Shell podepsal průlomovou dohodu o těžbě břidlicového plynu v Číně. Ťěžaři mají zájem o průzkum zásob břidlicového plynu i u nás.

Podzemí, industriál: Stínadelské obrázky, Pražská a jiná Stínadla. Neznámé podzemí Krupska.

Metodika, technika, sporty: SRT, Krštof vystrojil i pár přepínek. La Spéléologie, historie speleologie bohužel ve francouštině, překlad je však už dosti zajímavý, doplněno historickými mapami a perokresbani. Kdyby si zlomil nohu, tak za pátrání horské služby neplatí. Jeden variant diskuzních fóra na téma Javorinka, aneb, když náhodou najdete nezraněného člověka, raděj jej ihned majzněte po hlavě a zlomte mu něco. V podobném duchu je článek Jak přežít ledový pád, pár dobrých rad, úvah a rozborů, video. Jak trénuje Ueli Steck, video.

Fotografie, speleophoto: 30 Best Earth Pictures of the Week, fotogalerie, místy lehce kýčovitá.

Odborně ledabylé články: Nová cesta do středu země - stejná cesta do pekel jako Kolský vrt? Bude se vrtat ze dna oceánu. Odpověď Petra Kosa na diskuzi Martina Golce o legendárním Wanklovu nálezu v Předsíni BS. Příspěvek je velmi dlouhý, neměl jsem čas ho přečíst, vypadá však fundovaně. Jak se dělá přírodní pohroma, polemika o medializaci katastrof od typu okresních po katastrofické hitparády. Režisér dobyl najhlbšie miesto, o sestupu J. Camerona do Mariánského příkopu, článek se schémátky, videem a dalšími informacemi. Nelegálně se vytěží až 90% dřeva, nově o lesním pytláctví. Co skrývá Ďáblova díra? Třicet milionů Číňanů žije v jeskyních, je to možná levné i prakické, když není jiného zbytí.

Akce, dění ve společnosti, ČSS, SSS: Kde bude jaskyniarsky týždeň roku 2012? Pozvánka, plakát, informace a program. Správa jeskyní ČR a 12.speleostřípky. Vernisáž v Rudici 17.3.2012 objektivem Oty Šimíčka. Chlumochod 2012, pozvánka na soutěž, propozice, výsledky minulých ročníků, video. 40 let Chráněné krajinné oblasti Český kras, pozvánka na výstavu v Berouně. Kras a jeskyně mají republikovou premiéru v Pacově., známé to krasové oblasti ČR. Cestovatel Marek Audy v Karviné o Venezuele. Program hudebního festivalu CAVE.

Osobnosti, rozhovory, výročí: Horník musí umět dělat všechno, a navíc potmě. Rozhovor s Josefem Lazárkem, náměstkem UD Dolní Rožínka. Mýty. čísla, kaverny, Diamo a podobná témata.

Trocha houmru: Sherpa Limit. Speleokosmetika. Prodám Stalagmity, Stalagtity a Stalagnáty. Skauti ohrožují život dětí. Speleologie Jules Verne.

...pokračování zase za týden....

 

 

 

 

Diskusní téma: 103. speleobulvár (Březen/2012)

Datum 03.04.2012
Vložil Oťas
Titulek Re: Re: Povodně v Macoše ? mmmm....

Nevím jak reagovat na něco, kde je můj podpis a přitom jsem to nepsal.
Oťas

Datum 04.04.2012
Vložil Mudr Chocholoušek
Titulek Re: Re: Re: Povodně v Macoše ? mmmm....

To už jsou první příznaky té zanedbané léčby ! Přijdou i horší chvíle. Pane Oto, vraťte se do léčebny

Datum 04.04.2012
Vložil Oťas
Titulek Re: Re: Re: Povodně v Macoše ? mmmm....

Omlouvám se za planý poplach. Vzpoměl jsem si, že jsem to psal. Bádání zdar - komerci zmar !

Datum 10.04.2012
Vložil Mudr.Vampír
Titulek Re: Re: Re: Re: Povodně v Macoše ? mmmm....

Pane vy jste vyplašený, že ...

Datum 10.04.2012
Vložil Oťas
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Povodně v Macoše ? mmmm....

Pane, mýlíte se. Nejsem vyplašený, ale nechci do léčebny.Vy jste nikdy nic nenapsal, aby jste to pak zapoměl ? Nám, co jsme velice aktivní a nejlepší v mnoha směrech se to stává. Zkuste si někdy sám v rámci boje proti komerci počítat návštěvníky Punkevních jeskyní. Komerci je třeba vyhnat, konkurence je tvrdá a nesmlouvavá. Bádání zdar - komerci od Pavouka zmar !