Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

103. speleobulvár (Březen/2012)

28.03.2012 09:38

Kolem víkendu jsme zaznamenali v Moravském krasu několik kuriózních příhod. Nedaleko Býčiny na Kostelíku se vzpínala hrstka slovenských horolezců. Šla kolem parta jeskyňářů, tak se jim naši bratia ihned pochlubili, že jdou zítra s nejmenovanou zážitkovou agenturou slaňovat do Macochy. Nechtěli ji jmenovat, ani nechtěli říci výši ceny za akci. Do propasti se zřejmě neslaňuje běžně. Při cestě k autu, které měli zaparkované před chatou už nejevili takové známky nadšení, neb vedoucí zážitkové agentury právě telefonicky oznámil, že v Macoše jsou povodně a akce je nemožná a nabídl jim srovnatelný sestup někde na Ostrovsku. Jestli náhodou neví o co se jedná. Věděli o co se jedná a nabídli jim sestup do Býčí skály v naprosto nesrovnatených relacích. Zřejmě těch cenových i prožitkových.

V Moravském krasu je neobvyklé sucho, místní hejtmani vyhlašují zákaz všeho v lese, na Punkvě jsou vodní stavy pomalu jak v létě a přes Macošské plató jdou vodní spousty. Je dobré, že jsou mezi námi opravdoví znalci Moravského krasu, aspoň v těch zážitkových agenturách....103. speleobulvár je opět tady.

Moravský kras: První jarní krasovíkend, aneb cesty za poznáním. O bádání na Býčí skále, Dagmaře, jarních úklidech a podobně. Okrouhlík, jeskyně č. 105 a beseda ve Vavřinci, informace a foto o akci skupiny Devon. Jeskyně Vymodlená, nová lokalita Hradského žlebu. Jeskyně Hladomorna (Lidomorna) na konci zimy, aneb putování s baterkou a následuje Propadání Stará Rasovna s ledovými krápníky, Nová Rasovna za jarního tání, galerie, článek. Toulky Moravský kras - Suchý žleb, Pustý žleb, Macocha, baterka vhodná. V Moravském krasu spadl do rokliny muž, aneb záchranka tento víkend.

Jeskyně česka: Českolipská šatlava vás vezme do jeskyní. Na obrázku je mimochodem zásadně nesprávné nošení čelovky a náhradního světla a-lá Lucka Vondráčková. Speleosetkání v Javoříčském krasu, Guáno na výletě v nových objevech Za hájovnou. Plynové jeskyně se nacházejí v Hranickém krasu. Jeskyně: vzrušující tajemno- Česká republika. Loupežnická jeskyně: vítejte v temném podzemí, článek, pseudokras.

Slovensko: Speleo Turiec a Ročenka Jaskyniar 2011, obsah ročenky, zajímavá vzpomínka ve článcích je o Mezinárodním setkání jeskyňářů 1977 v Jedovnicích a jiné dokumenty o činnosti skupiny. Obsahem se dá jednoduše listovat. Edo, ledy v Šútovskom lome a Ďalšia nevydarená akcia v Ľudmile. fotogalerie. O kus bližšie k spojeniu, Majkova jeskyně. Štefanová jaskyňa - Damänovská dolina, fotogalerie a ze stejného zdroje i Systém Demänovských jeskyní, jaskyňa Mieru.

Jeskyně ve světě: Wowo Expedition in Papua New guinea, další fotky a info. Králický Sněžník, jaskinia Warzawiaków, další z úspěšné série jeskyní polského Sněžníku. Jeskyně Chauvet, trochu nezvyklý pohled na jeskyni, galerie. Progetto Memoria, dvě videa. Cavers assist in Rescue of Welsch Climber, záchranka ve Welsu z trhliny.

Příroda, země, lidé: Bílé Kordillery: Hory mají moc, cestopis z Jižní Ameriky. Empapa.net. Příroda, hory, cesty..., zejména pak Vysoké Tatry. Sedm ohňů k Nahanni, dobrodružství co má šmrnc. World Without people, BBB (betonové budníky budoucnosti). Iditarod Trail Sled Dog Race 2012, fotoreportáž z bezva Ajjašského trailu.

Bats, animals: Jak se krmí netopýr. Dokonalé odposlouchávací zařízení v kanceláři Hlavní pošty má na svědomí netopýr dlouhouchý. Kaloňové přinášejí smrt, o invazi v australském Katherine. Extrémne škaredá kreatúra, nový druh netopýra. Vědci rekonstruovali DNA pravěké jeskynní hyeny.

Doly, těžba, montanistika: Inty 96, různá videa na téma opuštěná podzemní díla, včetně nalezeného vzácného endemita Dastika. Dolování břidlice v Mokřinkách, severomoravský Moradorf. Počátky těžby stříbra v Kutné hoře, článek. Uranový Jáchymov. Obávám se, že nemáte dostatečná práva k přečtení příspěvku a další Kaňk, Svatá Barbora, Hředle a pod. Kauza Žebračka v parlamentu, tentokrát na webu Kahan. Současnost a pespektiva těžby a úpravy nerudních surovin. Shell podepsal průlomovou dohodu o těžbě břidlicového plynu v Číně. Ťěžaři mají zájem o průzkum zásob břidlicového plynu i u nás.

Podzemí, industriál: Stínadelské obrázky, Pražská a jiná Stínadla. Neznámé podzemí Krupska.

Metodika, technika, sporty: SRT, Krštof vystrojil i pár přepínek. La Spéléologie, historie speleologie bohužel ve francouštině, překlad je však už dosti zajímavý, doplněno historickými mapami a perokresbani. Kdyby si zlomil nohu, tak za pátrání horské služby neplatí. Jeden variant diskuzních fóra na téma Javorinka, aneb, když náhodou najdete nezraněného člověka, raděj jej ihned majzněte po hlavě a zlomte mu něco. V podobném duchu je článek Jak přežít ledový pád, pár dobrých rad, úvah a rozborů, video. Jak trénuje Ueli Steck, video.

Fotografie, speleophoto: 30 Best Earth Pictures of the Week, fotogalerie, místy lehce kýčovitá.

Odborně ledabylé články: Nová cesta do středu země - stejná cesta do pekel jako Kolský vrt? Bude se vrtat ze dna oceánu. Odpověď Petra Kosa na diskuzi Martina Golce o legendárním Wanklovu nálezu v Předsíni BS. Příspěvek je velmi dlouhý, neměl jsem čas ho přečíst, vypadá však fundovaně. Jak se dělá přírodní pohroma, polemika o medializaci katastrof od typu okresních po katastrofické hitparády. Režisér dobyl najhlbšie miesto, o sestupu J. Camerona do Mariánského příkopu, článek se schémátky, videem a dalšími informacemi. Nelegálně se vytěží až 90% dřeva, nově o lesním pytláctví. Co skrývá Ďáblova díra? Třicet milionů Číňanů žije v jeskyních, je to možná levné i prakické, když není jiného zbytí.

Akce, dění ve společnosti, ČSS, SSS: Kde bude jaskyniarsky týždeň roku 2012? Pozvánka, plakát, informace a program. Správa jeskyní ČR a 12.speleostřípky. Vernisáž v Rudici 17.3.2012 objektivem Oty Šimíčka. Chlumochod 2012, pozvánka na soutěž, propozice, výsledky minulých ročníků, video. 40 let Chráněné krajinné oblasti Český kras, pozvánka na výstavu v Berouně. Kras a jeskyně mají republikovou premiéru v Pacově., známé to krasové oblasti ČR. Cestovatel Marek Audy v Karviné o Venezuele. Program hudebního festivalu CAVE.

Osobnosti, rozhovory, výročí: Horník musí umět dělat všechno, a navíc potmě. Rozhovor s Josefem Lazárkem, náměstkem UD Dolní Rožínka. Mýty. čísla, kaverny, Diamo a podobná témata.

Trocha houmru: Sherpa Limit. Speleokosmetika. Prodám Stalagmity, Stalagtity a Stalagnáty. Skauti ohrožují život dětí. Speleologie Jules Verne.

...pokračování zase za týden....

 

 

 

 

Diskusní téma: 103. speleobulvár (Březen/2012)

Datum 03.04.2012
Vložil Olda Štos
Titulek názor

no vida .... tady to jede :-) akorát se divím, že Vás ty blafy baví pořád číst a zabývat se nesmyslama, na to je potřeba čas a energie ...

Datum 03.04.2012
Vložil Tonda
Titulek Re: názor

Nevím co je špatného na tom, že si někdo dá navíc tu práci, že zveřejňuje a komentuje odkazy pro ty co zajímají jeskyně. Ano je na to potřeba čas, energie a hlavně pravidelnost a disciplina. Připadá mi, že toto někteří lidé Francimu závidí.

Datum 03.04.2012
Vložil francimus
Titulek Re: názor

Na to se dá samozřejmě odpovědět několika trefnými českými příslovími, třeba o té potrefené huse. Jinak doba, kdy nám nakazovali čemu se máme smát a čemu už ne, protože by nás za to mohli zavřít, pokud se nemýlím, už dávno minula.

Datum 09.04.2012
Vložil anonym
Titulek Re: Re: názor

Pan Oldřich Štos by si měl především zamést před vlastním prahem a nikoho už konečně by neměl poučovat. On svoji energii věnuje, všichni vidíte čemu.

Datum 10.04.2012
Vložil anonym
Titulek Re: Re: Re: názor

čemu?

Datum 10.04.2012
Vložil Antonín Brzobohatý
Titulek Re: Re: Re: názor

Otíku, Otíku ! Ta přerušená léčba ! Vrať se k nám do léčebny, bude Ti líp. Už si nepamatuješ co píšeš, do toho plácáš, že jsi malíř, fotograf a nedejbože i jeskyňář ! Vrať se mezi své plyšáky a společnost Tě opět začne brát vážně. Takhle se jen trápíš a unavuješ lidi kolem sebe. Poznáš, že Ti to zase pomůže ! MuDr Brzobohatý, I. Psychyatrická klinika FN Brno, ošetřující lékař

Datum 03.04.2012
Vložil Novotný Michal
Titulek názor

... já myslím, že by si měl hlavně pan křikloun Ing.Ota Šimíček zamést před vlastním prahem. Vyžeňmě přesně TYHLE lidi pryč, kteří NAOPAK podloudnými praktikami, úplatky a pochybnými motivačními provizemi dosahují svého ... konec konců podnikám ve stejném oboru jako pan Ing.Šimíček a vím přesně o čem je řeč ... tuto debatu sleduji roky a mohl bych vykládat své ... je pak nesmírně hezké odjet oddechovat do Moravského krasu a dělat ze sebe cnostného a "čistého" jeskyňáře .... inu odpadové hospodářství ...

Datum 03.04.2012
Vložil malej Ládinek
Titulek Re: názor

To odpadové hospodářství, ve kterém podnikáte, máte zřejmě na mysli Ostrovskou propast.

Datum 29.03.2012
Vložil Anonym
Titulek Povodně v Macoše ? mmmm....

A nějaký kontakt na toho znalce krasu z té agentury by nebyl? Aby zavolal až bude podle tohoto odborníka sucho. Výlet z Macochy do sloupa podzemím suchou nohou by totiž mohl být též skvělý zážitek.

Datum 02.04.2012
Vložil Oťas
Titulek Re: Povodně v Macoše ? mmmm....

Tohle není legrace !!! Vyžeňme tyhle lidi pryč !!! Skutečným zájemcům o adrenalin je možno nabídnout lokality levné a hezké. Naše skupina může taktéž nabídnout. Více na https://www.oto-simicek.net